ד"ר יצחק צפתי

מרצה בכיר
ד"ר יצחק צפתי

Monographs:

1.   Yitschak Sefati, Love Songs in Sumerian Literature — Critical Edition of the Dumuzi-Inanna Songs (Bar-Ilan Studies in Near Eastern Languages and Culture. Publication of the Samuel N. Kramer Institute of Assyriology), Ramat-Gan 1998.

Editing:

1.Yitschak Sefati, "An Experienced Scribe who Neglects Nothing” – Ancient Near Eastern Studies in Honor of Jacob Klein (co-editors: Pinhas Artzi, Chaim Cohen, Barry L. Eichler and Victor A. Hurowitz) CDL Press, Bethesda MD 2005.

2.Yitschak Sefati, Studies in Bible and Exegesis 4 (Heb.), Ramat-Gan 1997 (co-editors: R. Kasher & M. Zipor).

3.Yitschak Sefati, The Book of Job. World of the Bible Encyclopaedia (Heb.), Jerusalem and Ramat-Gan 1996 (co-editor: J. Klein).

4.Yitschak Sefati, “Indices,” in Bar-Ilan Studies in Assyriology Dedicated to Pinhas Artzi, (Bar-Ilan Studies in Near Eastern Languages and Culture. Publication of the Bar-Ilan University, Institute of Assyriology), ed. by J. Klein & A. Skaist (Ramat-Gan 1990), pp. 279-294.

Articles:

1. . Yitschak Sefati, “The First Triad of Personal Names in the ‘PN List Ur Nanše',” NABU 2015/4, No. 91, pp. 153-154 (co-author: Jacob Klein).
  2. .Yitschak Sefati, "The 'Stars (of) Heaven' and Cuneiform Writing," in He Has Opened Nisaba's House of Learning: Studies in Honor of Åke Waldemar Sjöberg on the Occasion of His 89th Birthday on August 1st 2013 (Edited by Leonhard Sassmannshausen in collaboration with Georg Neumann; Brill 2013), pp. 85-102 (co-author: Jacob Klein).
  3. Yitschak Sefati, "Two Dumuzi-Inanna Love Songs: DI Q And An Unidentified Song,"  in K  Abraham and J. Fleishman (eds.), Looking at the Ancient Near East and the Bible Through the Same Eyes: Minha LeAhron (A Tribute to Ahron Skaist), CDL press: Bethesda, Maryland 2012, pp. 309-334  (co-author: Jacob Klein).
  4. Yitschak Sefati, “’Secular’ Love Songs in Mesopotamien Literature,” in C. Cohen, V. Hurowitz, A. Hurvitz, Y. Muffs, B. Schwartz and J. Tigay (eds.),  Birkat Shalom – Studies in the Bible, Ancient Near Eastern Literature and Post-biblical Judaism Presented to Shalom M. Paul on the Occasion of his Seventieth Birthday (Publisher: Eisenbrauns. Winona Lake, Indiana 2008), 613–626 (co-author: Jacob Klein).
  5. .Yitschak Sefati, "At Dead of Night I Will Come (DI X) Yitschak Sefati, Pinhas Artzi, Chaim Cohen, Barry L. Eichler and Victor A. Hurowitz (eds.),"An Experienced Scribe who Neglects Nothing” – Ancient Near Eastern Studies in Honor of Jacob Klein, CDL Press, Bethesda MD 2005, 254 - 286.
  6. .“Yitschak Sefati, The Role of women in Mesopotamian Witchcraft,” in  S.  Parpola and R.M. Whiting (eds.), Sex and Gender in the Ancient Near East (CRRAI 47, Helsinki 2002) 569― 587
  7. .Yitschak Sefati, “Word play in Sumerian Literature,” in Scott B. Noegel (ed.), Puns and Pundits: Word Play in the Hebrew Bible and Ancient Near Eastern Literature (Bethesda, MD 2000), pp. 23 – 61
  8. .Yitschak Sefati, “Sumerian Canonical Compositions. A. Divine Focus. 6. Love Poems: Dumuzi-Inanna Songs (1.169)”, in William W. Hallo and K. Lawson Younger, Jr. (eds.), The Context of Scripture, I: Canonical Compositions from the Biblical World (Leiden/New York/Köln 1997), pp. 540 –543.
  9. .Yitschak Sefati, Review of: Marcel Sigrist, Texts from the British Museum. Sumerian Archival Texts, I. (Bethesda, Md. 1993), In Journal of the American Oriental Society 116 (1996), pp. 266-267.
  10. .Yitschak Sefati, “Sumerian Love Songs,” in Sh. Shifra and J. Klein, Those Distant Days: Anthology of Ancient Near Eastern Poetry in Hebrew (Tel-Aviv 1996), pp. 333-347.
  11. .Yitschak Sefati, “The Speeches of Elihu: Introduction and Commentary,” in The Book of Job. World of the Bible Encyclopaedia (Heb.), ed. By J. Klein (Jerusalem and Ramat-Gan 1996), pp.170-195.
  12. .Yitschak Sefati, “An Oath of Chastity in a Sumerian Love Song (SRT 31)?” in Bar-Ilan Studies in Assyriology (Bar-Ilan Studies in Near Eastern Languages and Culture. Publication of the Bar-Ilan University, Institute of Assyriology), ed. by J. Klein & A. Skaist (Ramat-Gan 1990), pp. 45-63.
  13. .Yitschak Sefati, “The Concept of ‘Abomination’ in Mesopotamian Literature and The Bible” (Heb.), Beer-Sheva 3 (Linguistic Studies in Memory of Moshe Held, 1988), pp. 131-148
  14. .Yitschak Sefati, Contributor: Megilloth I-II. World of the Bible Encyclopaedia (Heb.), ed. By J. Klein, Jerusalem and Ramat-Gan 1987-1988.
  15. .Yitschak Sefati, “The Reading of LÚxŠEŠŠIG +GAM in the Dumuzi-Inanna Texts,” Revue d’assyriologie et d’arch’ologie orientale 81 (1987), pp. 159-160.

• Sumerian language, literature and history
  • Akkadian language and literature
  • Biblical syntax and poetics